Verplicht energielabel C voor kantoren: zo krijgt u dat voor elkaar

We leven in tijden van duurzame bewustwording en een steeds groter algemeen besef dat klimaatverandering toch écht geen grap is. Het was daarom te verwachten dat eisen aan panden gesteld moesten worden om duurzaamheidsdoelen te halen. Vanaf 1 januari 2023 zijn kantoorpanden verplicht minimaal energielabel C te dragen.

Voldoet uw kantoorpand niet aan deze nieuwe verwachting, dan wordt het hoog tijd daar verandering in te brengen. Willekeurige controles, boetes en zelfs sluitingen kunnen namelijk volgen. Maar hoe zit dat nou allemaal precies? In deze blog leggen wij het fijne uit over deze nieuwe wet en wat u kunt doen om deze doelstelling te halen.

Voor welke kantoorruimtes gelden de regels?

In 2012 is de label C-verplichting in het bouwbesluit vastgelegd. Hierin staat dat kantoorgebouwen vanaf 1 januari 2023 ten minste over energielabel C moeten beschikken. Het besluit is dus al een tijdje geleden genomen, maar tijd is snel gegaan. Kantoorpanden moeten duurzame stappen maken om hieraan te voldoen.

Het artikel beschrijft een kantoorgebouw als een ‘gebouw met één of meer kantoorfuncties of nevenfuncties’. Een kantoortje van bijvoorbeeld een winkel valt dus niet onder deze term.

in de wetgeving zijn tevens een paar uitzonderingen opgenomen. Zo ontkomt een kantoorgebouw met minder dan 50% aan kantoorfuncties aan de verplichting, en ook als het kantoorgebouw minder dan 100 vierkante meter aan oppervlakte beslaat.

Waarom verduurzaming alsnog nodig is

Toch is het, ook als u een kleine kantoorruimte beheert, niet onverstandig de mogelijkheden nader te bekijken. Duurzaamheid is, zoals we allemaal weten, een steeds belangrijker wordend thema. Het is dan ook te verwachten dat er in de toekomst meer van dit soort eisen aan kantoorpanden gaan worden gesteld. Daarnaast kunnen dergelijke ingrepen in lijn liggen met uw eigen idealen en toekomstbeelden. Wij van Panther Energy realiseren met liefde uw wensen!

Wat u nog kunt doen

Maar, wat moet u doen als uw kantoorpand nog geen energielabel C heeft? Sowieso is het belangrijk ten eerste natuurlijk in kaart te krijgen hoe uw pand ervoor staat als het aankomt op duurzaamheid. Een groot aantal bedrijven (volgens het ministerie van Volkshuisvesting zo’n 45.000!) heeft überhaupt nog geen energielabel. Als dit het geval bij u is, is het wel zo handig om er eentje aan te vragen, ervan uitgaande dat er over een week of zes gecontroleerd gaat worden.

Is uw huidige energielabel D of lager, is het verstandig informatie in te gaan winnen bij een adviseur. Deze kan u meer vertellen over welke maatregelen u kunt treffen om het huidige energielabel op te krikken. Deze verbeteringen kunnen hem zitten in isolatie, maar ook in bijvoorbeeld het aanbrengen van zonnepanelen of een duurzamer lichtsysteem. De mogelijkheden zijn eindeloos; en vaak zijn grote verbouwingen niet eens nodig om het energielabel te verbeteren. Daarnaast zijn diverse tegemoetkomingen beschikbaar.

Investeren in duurzaamheid begint bij Panther Energy

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorpanden minimaal energielabel C dragen. Verduurzamen is daarom niet alleen verstandig, het is ook essentieel.

Verduurzaming klinkt moeilijker dan dat het is. Wij van Panther Energy kunnen u helpen uw duurzaamheidsdoelen te realiseren.